Regisseer je eigen resultaat!
Mediation is een vaardighedenberoep en vaardigheden leer je door te oefenen, veel te oefenen… door zelf op de praatstoel te gaan zitten, maar ook door van elkaar te leren! ‘Langs de zijlijn’ hoor en zie je over het algemeen meer dan wanneer jezelf de hoofdrol hebt.
Toeschouwer als regisseur
Bij regietheater is de toeschouwer regisseur. Het is interactief verbetertheater, waarbij laagdrempeligheid, ervaringsgericht leren en bewustwording centraal staan. Je kunt als kijker ingrijpen en de situatie een andere kant op sturen. Hierdoor denk en doe je actief en op een speelse manier mee.
Interactief verbetertheater
Tijdens het regie(verbeter)theater zit de trainingsacteur op de stoel van de mediator. Twee vrijwilligers zijn partij. Zij leven zich in in de rol/ casuïstiek die zij terplaatse ontvangen.
De mediation gaat van start. In de eerste (korte) scène van ca 5 minuten begeleidt de trainingsacteur de partijen op ‘eigengereide wijze’.
Vervolgens wordt de scène opnieuw gespeeld, waarbij de overige aanwezigen de scene stil kunnen leggen en de acteur een regieaanwijzing kunnen geven om de mediation beter/ effectiever/ vlotter te laten verlopen. De trainingsacteur (mediator) neemt deze suggesties direct mee in het spel en speelt, onder regie van de aanwezigen, de situatie verder uit, waarin er mogelijk telkens andere, nieuwe zaken ‘fout’ gaan 😉
Efficiënt en effectief
Door het gebruik van regietheater wordt het publiek een spiegel voorgehouden. Gevolgen van het eigen handelen en de wijze van communiceren, verbaal én non-verbaal, worden direct bloot gelegd. Het is een methode die goed werkt om het effect van een interventie snel inzichtelijk te maken en aangedragen oplossingen concreet uit te proberen. Het nodigt uit tot een dynamische discussie onder de deelnemers.
Regietheater is prikkelend, verbindend, leerzaam, effectief en bovendien erg leuk.