Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Presentatie drs. Pauline C. de Bruijn Houweling “ In or out….the shadow of law “

november 10, 2021 @ 6:00 pm - 9:00 pm

“In or out……the shadow of law”

Pauline is auteur van ‘Terug naar de Kern – de Logica van Mediation’.

Thema: Gebruik van interne en externe criteria bij het toetsen van bedachte oplossingen en de effecten daarvan.

 

‘Wat wordt met ‘in the shadow of law’ bedoeld?’; het was een van de vragen uit de kennistoets; criteria uit het recht (externe criteria) naast de eigen (interne) criteria leggen om gevonden oplossingen te toetsen, terwijl de deelnemers zelf blijven bepalen wat ze gebruiken.

 

Het lijkt een onvermijdelijke toekomst voor de mediator: kennis vergaren van de contexten waarin een conflict zich kan afspelen. In situaties waarbij ook belangen van bedrijven of instanties spelen buiten die van de deelnemers zelf, loop je met enkel proces begeleiden mogelijk risico de deelnemers een pad op te laten gaan dat niet haalbaar blijkt of onvoorziene consequenties heeft. Hoe kan de mediator ‘bij zijn leest’ van procesbegeleider blijven als de eisen aan externe kennis – algemene kennis die van buiten in wordt gebracht als ‘objectief’ criterium –  steeds hoger worden?

Deze bijeenkomst wil Pauline hierover met elkaar visies uitwisselen met de nadruk op het waarom van die visies.

 

Een conflict bestaat omdat verschillende mensen iets verschillends willen. Ze zijn met ons op zoek naar criteria die hun kunnen helpen om een stap verder te komen.

 

Het conflict of probleem is meestal terug te brengen tot een aantal elementen, zowel inhoudelijke als persoonlijke. Zonder die persoonlijke kwetsuren, misverstanden, trots, onhandige uitspraken komen mensen sneller tot een oplossing over diezelfde inhoud dan wanneer die op de achter- of voorgrond nog de sfeer bepalen. Sterker, de inhoud blijkt dan ineens geen probleem meer. Het conflict zit hem dus vooral in de persoonlijke sfeer. Voor dat deel hebben we vooral onze mediationvaardigheden en basishouding nodig en kennis over conflictgedrag.

Als mediator hebben we steeds een keuze om ‘iets’ aan te reiken: vragen om over na te denken, om duidelijkheid te creëren, om te onderzoeken wat er toe doet; herhaling van wat gezegd of gedaan wordt; tijd; informatie; optie om anderen erbij te betrekken; stoppen of een andere route verkennen en bovenal de volgorde waarin we deze dingen doen.

 

Daar, in de volgorde van ons handelen, ligt voor ons een cruciale keuze. Welke criteria helpen onze cliënten het beste om uit hun conflictsituatie te komen? Welke informatie reiken wij als criteria zelf aan? In welk stadium? Op basis waarvan maak jij je keuze en wat is het effect daarvan op de onderlinge verhoudingen, op de eigen verantwoordelijkheid, op de informed consent?

Aan de hand van een aantal stellingen gaan we verkennen hoe we in onze Groep Arbeidsmediators tegen deze vragen aan kijken.

Gegevens

Datum:
november 10, 2021
Tijd:
6:00 pm - 9:00 pm

Locatie

Amersfoort